Tuesday, November 17, 2009

Menjaga hati

Hari nie, saya nak berkongsi cerita tentang "MENJAGA HATI"...

APA YG ANDA FAHAM TTG HATI@QALBUN?

Hati bukanlah buku
Yang dapat dibaca lembar demi lembar
Beranjak ke bab berikutnya
Dan dengan mudah kau ambil kesimpulan

Hati bukanlah cermin
Yang mampu mereflexikan semua rasa
Dapat terlihat jelas tanpa perlu disentuh
Dia dapat membiaskan rasa

Hati bukanlah velodrom
Jauhnya dapat terukur
Kau lintasi secepat inginmu
Dan tahu dimana akhirnya

Kenyataannya…..
Sering terjebak dalam ketidak mengertian
Mencoba mencerna tapi tak jua terasakan
Ah….aku masih saja bodoh untuk mengertimu !

Tapi…….
Semoga hatimu bukan batu
Yang keras menyimpan kecewa
Tak tertembus derasnya sesalku

(Sumber: http://id.answers.yahoo.com/question/index?qid=20090114003111AATBoaE)

Berkaitan ttg hati dan perasaan, ia adalah sesuatu yg sgt susah nak dijaga..kerana ia memerlukan penjagaan yg rapi. tidak semestinya kita kena mandi dan berdandan di depan cermin sahaja, hati juga perlu didandan. Sebelum aku bagitau macamana cara utk "mendandan" hati, aku nak kongsi cerita...

Pada zaman dahulu kala...(chewah!)

Kisah pertama

Time aku sek rendah dlu, aku ada sorg kwn. Aku gelar kan dia "Miss N". dia baik, cantik dan pintar dlm kelas. semua cikgu2 bangga dgn kjayaan dia dlm pelajaran. dia juga aktif dlm pelbagai pertandingn dan menjawat jwtn yg tinggi di sekolah... tapi...ada satu sifat dia yg aku xgemar (NOBODY IS PERFECT, including me..) dia ada penyakit HATI iaitu hasad dengki. dia tak boleh tgk kwn2 dia lebih termasuk aku.. so paaham2 la kan org yg berperangai mcm ni biasanya tak ramai kwn.
Nak dijadikan cerita, kami berjumpa semula setelah 11tahun meninggal sekolah rendah. dia masih seperti dulu, kurg bertegur dan tetap cemerlang dlm pelajaran. kami bertukar no phone. selang bbrapa minggu dia sms aku n meluahkan perasaan yg terbuku selama ini. dia tidak ada kwn! takde kwn yg tahan dgn perangai dia.. itu pengakuan "Miss N".


Kisah kedua

Time aku sek men dulu, ada seorg hamba Allah perempuan, aku gelarkan dia "Miss S". dia mirip "Miss N", cemerlang dlm pelajaran, sgt aktif dlm ko-kurikulum dan disayangi guru2. tapi kekurangan dia adalah dia juga ada penyakit HATI. Aku ingt lg time tu form 1, kwn aku tumpahkan air terkena meja dia, so dia maki hamun kwn aku.. tak sanggup aku tgk muka kwn aku tue.
selepas PMR, "Miss S" dapat twaran ke SBP. dan kisahnya makin kurang didengari.. Tup3X kami jumpa kat Friendster, bertukar2 no dan bertanya khabar.. Selang beberapa bulan, dia sms aku n mengatakan kwn baik dia tinggalkan dia. kwn baik dia apply JPA n xajak dia coz... Tapi kata "Miss S", kwn dia selfish n lupa daratan. kwn baik dia dpt JPA n hidup bahagia tapi dia tetap sms aku n memburuk2kan kwn baik dia tue yg kononnya xsehebat dia. aku cuma mmpu memberi sedikit nasihat supaya dia mendoakan kwn baik dia, bkn mengumpat!
"Miss S" terus menjadi rapat dgn aku dari hari ke hari.. aku xkesah.. berkwn biar seribu kan? Dia pun buatlah pengakuan benar pada satu mlm yg sebenar2nya... dia pernah tinggalkan kwn baaik dia time kat UITM dulu. time tu ada taklimat utk budak tahun akhir, tapi "Miss S" tak bgtau pd kwn baik dia sbb xnak kwn dia grade n sama2 berjaya dgn dia. lastly, kwn baik dia realize yg "Miss S" cuba mengkhianati dia sbb dia g lmbat n nmpk "Miss S" duduk dpn... Sapa tak sakit hati kan?
Aku tergamam.. kenapa "Miss S" jadi seteruk nie.. dia minta pndapat aku, teruk sgt kah dia smpai takde org nak berkwn dgn dia..? and smpi skrg, "Miss S" masih terkilan dgn bdak yg "ter"tumaphkan air ke meja dia time sek men dlu sbb tak sempat nak minta maaf... Dia skrg sudah bekerja di Bank Negara tapi masih dlm dilema "TIADA KAWAN!"...


Kisah ketiga

Aku ada seorg kwn..bdak UKM. nama dia "Miss N". dia sgt cantik dan menjadi gilaan bdak2 sek men dlu.. kakak n adik2 dia mmg lawa2. taapi dia ada penyakit HATI iaitu tak boleh tgk kwn lebih cntik drpd dia.
Kawan aku Elmira pernah kena "sound direct" dgn dia sbb Elmira pakai baju baru time prep.. pelik kan? tapi nie la hakikatnya. Elmira tue kwn baik dia tapi dorg mcm xngam. Elmira saja yg bertahan dgn perangai "Miss N". Elmira pun cntik orgnya tapi dia xsesombong "Miss N".
Pernah sekali dia dtg ke meja kitorg (meja aku n Elmira rapat2) semata2 nak pinjam pemadam padahal nk tgk Elmira tgh borak dgn sorg putera (panggilan bdak lelaki kt SMKASL). Hm.... Sekarang dia dah grad n dah jadi cikgu and perangai lama dia ttp mcm dulu---> xle tgk org lebih dr dia. BUKti? dia tanya aku bila nak grad n napa lama sgt? "nasib baik aku xisi UIA, kalau tak, mesti aku xgrad lagi.. kesian ko nisa'"(dgn nada sinis dlm tepon).. sabar je la org dh kata kita mcm tu..
1 mlm aku di penang lepak umah kak ipar smbil menjaga Nabihah, dia call aku.. lama gak aku nak angkat.. taapi last2 aku angkat gk. dia mengadu, pakwe dia minta putusss....sbb pakwe dia xle tahan dgn perangai dia. but the question she asked me--> Nisa', teruk sgt ke aku? apa yg aku dah buat smpai dia tak tahan dgn perangai aku??"


Jgn risau Miss 3org nie, setiap penyakit, ada ubatnya..

Menurut kata Abu Nuha (http://abunuha.wordpress.com/2008/07/18/lima-penawar-hati/)

Di dalam kitab at-Tibyan fi adabi hamlatil Quran, susunan Imam an-Nawawi, beliau ada menukilkan kata-kata seorang ahli ma’rifat bernama Ibrahim Khawwash.

penawar hati itu ada 5 (CARA2 MEN"DANDAN" HATI):

) Membaca al-Quran dengan meneliti maksudnya

2) Mengosongkan perut

3) Bangun bersolat malam

4) Bertadharruk (memohon doa) kepada Allah pada waktu sahur

5) Duduk di majlis orang-orang soleh.

Pertama : Ramai juga orang yang baca al-Quran. Tapi biasanya membaca tanpa memerhati maksud ayat yang dibaca. Sebab itulah bagi saya ramai di kalangan umat Islam yang melanggar hukum agama, iaitu kerana tidak memahami apa yang dibaca.

Kedua : Dari sudut kesihatan fizikal, pakar kesihatan bahkan Nabi SAW sendiri mengatakan bahawa perut adalah punca penyakit. Mengosongkan perut dengan erti kata berpuasa atau bersederhana ketika makan.

Saya pernah melihat kawan-kawan ketika kenduri begitu tamak mengambil makanan sampai penuh pinggan, kemudian akhirnya tidak dapat menghabiskan makanannya. Pertamanya ia tamak, keduanya dia membazir. Kedua-duanya perangai syaitan.

Ketiga : Ramai orang boleh bangun malam. Bangun sebab mau kencing, atau kerana anak menangis, atau kerana mau tonton Euro, atau kerana waktu penerbangan, atau juga kerana hendak makan sahur. Tetapi bangun untuk bersolat malam walau 2 rakaat, memang sangat berat.

Keempat : Ramai juga beranggapan, waktu sahur hanyalah untuk makan sebelum berpuasa dalam bulan Ramadhan. Sebenarnya, antara waktu mustajab doa ialah ketika waktu sahur.

Kelima : Duduk menghadiri majlis-majlis ilmu, berada bersama-sama orang baik tentu menenangkan jiwa. Ia jauh lebih mulia berbanding berada di disko, kedai kopi atau di padang bola.

Anda mau menjadikan hati tenang dari resah gelisah, 5 perkara ini adalah penawarnya.



Firman Allah : “…ingatlah, dengan mengingati Allah, hati menjadi tenang”.

Semoga informasi nie dpt membantu diri kita ke arah yg lebih cemerlang dan beriman di samping disayangi org selalu :) Waallahua'laam..
SAMA-SAMA RENUNGKAN, DAN SELAMAT BERAMAL (Prof.Izi Hj.Ali)

2 comments:

  1. tombo ati:opick
    chorus
    baca quran dan maknanya
    solat malam dirikanlah
    berkumpullah dengan orang soleh
    perbanyakkan berpuasa
    zikir malam berpanjangan

    ReplyDelete