Saturday, October 29, 2011

I love Int.Islamic College (IIC)

Beberapa gambar sekitar event main bowling dan jamuan final semester ^_^

Bersama Kak Aisyah :)





Bersama Kak Akma saat menunggu giliran cekau lauk :)



 Bersama Kak Jay yang sporting dan comel :)




 Bersiap untuk makan bersila ala-ala kampung. Lauk pun masakan kampung :)












Koci untuk makanan orang takde gigi tapi kami semua ada gigi. Gigi banyak lagi, koci tinggal dua:) Sedap!










 Bersama Kak Mardhiah yang sangat cantik :)




Bila nak mula ni..? Lapar tau :)


Sesi bergambar selepas berpenat lelah di Selayang Mall Bowling Centre :) 1st time main bowling

Jamming

Assalamualaikum semua ^__^

Hm... sekarang nie mode exam menular kat IIC. Mode consulting, invigilate exam, marking paper, update carrymarks and etc semakin merebak di semua Schools. Alhamdulillah Basic Mathematics 2 sudah selesai marking dan finalize. Tunggu hari isnin ini untuk present depan Kak Akma dan announce kat web. 4 Dec students dah boleh cek result.

Bersempena final exam, Miss Nisa nak share kartun (Tapi Miss pun sama dengan je dengan kartun ni :)) Takde niat nak menyentuh sensitiviti mana-mana pihak, tapi lumrah students samaaaaa je ^_^




Hahahaa.... Just kidding! :)

Minggu ni minggu pertama aku habiskan hujung minggu di kota batu kaca nie. Lain rasanya tak jumpa ibu ayah. Rindu sangat. Lain rasanya. Masuk shopping mall takde rasa nak shopping. Apa segala macam offer tak tertarik pun. Mungkin sebab jalan sorang-sorang atau mungkin sebab shopping di KL. Biasa kat kampung jee. Hmm.... Tak sabar nak tunggu raya haji!

Bila cakap pasal duduk kampung, rindu plak nak jamming. Dulu geng-geng Along, Angah dan Adik kat bilik tidur utama yang sekarang dah jadi bilik pengantin Angah. Hehehe.. Jangan salah faham. Bukan jamming dengan guitar dan dram, tapi jamming dengan kompang, yenkie, piano, dan shaker. Barang-barang percussion Kumpulan Fauzan bawak balik rumah dan kami pun jamming lah dengan lagu-lagu UNIC, Rabbani dan Miwarna (sekarang dah jadi Mirwana). 

Bila tengok Izzat, Khairie dan Afif Imadduddin jamming kat IIC studio jumaat lepas, rasa macam nak join je ^_^ Rindunya nak jamming lagi. Bila Along, Angah dah kawen, tinggallah aku dan adik je. Apa lagi, no more jamming dah. Rindunyeee... Geng nasyid pun ramai dah kahwin. Adoooiiillaaa kalau la dapat gather macam dulu huhuhh... Kereta jela jadi medan aku "jamming" sorang-sorang.. hmmmm..denagn adik juga

Jamming oh jamming...:( 

Tuesday, October 25, 2011

Perasaan yang tak terungkap

Assalam semua... 


Minggu yang sangat-sangat sibuk hinggakan selagi tak malam, selagi itulah aku di office. Marking paper budak-budak, update MCL, carrymark lagi dan beberapa consultation dengan budak-budak usaha terakhir before final exam katanya.


Alhamdulillah Business Statistics, Basic Mathematics 2 dan Statistical Methods dah siap dikemaskini. Tak tahulah subject Business Mathematics liat sket nak siap. Penat tak terkata. Tido tak cecah bantal, jalan pun tak cecah jalan.. huhuhuuu... inilah namanya tanggungjawab. Bukan semata-mata makan gaji tetapi servis yang terbaik untuk rezeki yang lebih diberkati.


Aku tak tahu KAMU masih mengikuti blog ini atau tak. Selepas insiden yang aku kira, memang silap aku, aku rasa macam-macam. Sedih, muram, suram, pudar, rasa nak nangis (walaupun kadang-kadang air mata tue keluar juga lagi2 jalan jammed). Dosa mana yang kita lakukan hingga tak terampun melainkan menyekutuiNya  tapi aku faham perasaan KAMU.. KAMU patut cari kawan yang lebih baik daripada aku. Aku seorang yang sangat ego.. Sentiasa nak menang, tak pernah nak mengalah dan hanya nampak salah orang lain.


Dulu aku pun begitu sehinggalah aku bertemu dengan sahabat baikku, Fatimah Az-Zahra Abdul Shukor ^_^. Kesemua benteng keegoan telah berjaya dirobohkan dengan jayanya, bukan dengan mana2 mesin tapi cukuplah membawa aku ke alam persahabatan sebenar, yang mana aku tak pernah rasa daripada mana-mana kawan sebelum ini. Ajakan untuk berjemaah, kata-kata yang penuh lembut dengan teguran dan nasihat yang berhemah. Serius, tak pernah sedikit pun aku terasa kerana pendekatan sahabatku tak menyentuh mana-mana sensitiviti pun.


Allah uji persahabatan kami dengan jarak. Walaupun Putrajaya dengan Gombak takla berapa jauh, tuntutan masa memisahkan kami sedikit. Tapi kami still contact. Tak sabar nak tengok dia berkahwin sebab dia cukup membahagiakan aku sebagai sahabat. Teringin nak tengok dia membahagiakan suami dan anak-anak. Dia cukup menghormati pilihan aku walaupun kami sangat-sangat bertentangan. Daripada selera makan, muzik, pilihan rona warna hinggala pilihan cerita/movie tapi kami tetap boleh Ngammm ... <3


Hmm.. okaylah nak sambung kerja lagi. Macam biasa la selagi belum pukul 10, selagi tu aku tak berganjak daripada IIC. Ibu kat kampung bising dah aku asyik balik malam.. Inshaallah Ibu, akak takde apa-apa :)




P/s: Saya rindu KAMU! Saya tak cipta tapi datang sendiri :( Maafffff.....

Thursday, October 20, 2011

CUKUPLAH AKU MENCINTAI DALAM DIAM ♥

CUKUPLAH AKU MENCINTAI DALAM DIAM ♥

Kalau kita sukakan seseorang,
jangan berita
hu si dia.
Nanti Allah kurangkan rasa cinta padanya
Tapi luahkan pada Allah,
beritahulah Allah.
Allah Maha mengetahui siapa jodoh kita ..

Cintai Dia Dalam Diam,
Dari Kejauhan Dengan Kesederhanaan & Keikhlasan

Jika benar cinta itu kerana ALLAH maka biarkanlah ia mengalir mengikut aliran ALLAH kerana hakikatnya ia berhulu dari ALLAH maka ia pun berhilir hanya kepada ALLAH
"Dan segala sesuatu Kami ciptakan berpasang-pasangan supaya kamu mengingat kebesaran ALLAH."
(Adz Dzariyat : 49)

Tetapi jika kelemahan masih nyata dipelupuk mata maka bersabarlah, berdoalah & berpuasalah
"Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji.
Dan suatu jalan yang buruk."
(Al Israa' : 32 )



Ketika kau mendambakan sebuah cinta sejati yang tak kunjung datang,
Allah SWT mempunyai Cinta dan Kasih yang lebih besar dari segalanya & Dia telah menciptakan sseorang yang akan menjadi pasangan hidupmu kelak.
Ketika kau merasa bahawa kau mencintai seseorang,
namun kau tahu cintamu tak terbalas
Allah SWT tahu apa yang ada di depanmu & Dia sedang mempersiapkan segala yang terbaik untukmu

Cukup cintai dalam diam
bukan kerana membenci hadirnya
tetapi menjaga kesuciannya
bukan kerana menghindari dunia
tetapi meraih syurga-NYA
bukan kerana lemah untuk menghadapinya
tetapi menguatkan jiwa dari godaan syaitan yang begitu halus & menyelusup

Cukup cintai dari kejauhan
kerana hadirmu tiada kan mampu menjauhkan dari ujian
kerana hadirmu hanya akan menggoyahkan iman dan ketenangan
kerana mungkin membawa kelalaian hati-hati yang terjaga

Cukup cintai dengan kesederhanaan
Memupuknya hanya akan menambah penderitaan
menumbuhkan harapan hanya akan membumbui kebahagiaan para syaitan

Cintailah dengan keikhlasan
Kerana tentu kisah Fatimah dan Ali Bin Abi Talib diingini oleh hati
tetapi sanggupkah jika semua berakhir seperti sejarah cinta Salman Al Farisi..??
".. boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu.
ALLAH mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui."
(Al Baqarah : 216 )


Jangan memberi harapan pada yang belum pasti,
kelak ada insan yang bakal dilukai,
Jangan menaruh harapan pada yang belum tentu dimiliki,
nanti hati yang kecewa sendiri.
Sebaliknya,
gantunglah segenap pengharapanmu kepada Yang Maha Memberi,
nescaya dirimu tak sesekali dizalimi,
kerana Dia mendengar pengharapanmu setiap kali & Dia menunaikannya dgn cara-Nya yang tersendiri

Cukup cintai dalam diam dari kejauhan dengan kesederhaan & keikhlasan
Kerana tiada yang tahu rencana Tuhan
mungkin saja rasa ini ujian yang akan melapuk atau membeku dengan perlahan

Kerana hati ini begitu mudah untuk dibolak-balikkan
serahkan rasa itu pada Yang Memberi dan Memilikinya
biarkan DIA yang mengatur semuanya hingga keindahan itu datang pada waktunya
"Barangsiapa yang menjaga kehormatan orang lain, pasti kehormatan dirinya akan terjaga."
(Umar Bin Khattab ra)


If you really love her, you won’t touch her.
Not even the slightest bit.
You’ll protect her dignity and sacredness as a muslimah.
Just hold her in your heart for a few more years ..
then you can do it the halal way


“Sesiapa sahaja yang memberi kerana Allah, menolak kerana Allah, mencintai kerana Allah,membenci kerana Allah & menikah kerana Allah, maka bererti ia telah sempurna imannya.”
(HR. Al-Hakim)

Sunday, October 16, 2011

formspring.me

Tanyalah Saya! InshaAllah saya akan cuba jawab ^_^ http://www.formspring.me/TheKoizumiYui