Sunday, November 3, 2013

Hati berdebar. Apa maknanya?

Sabtu ini kami akan dipertemukan. Bersama abg ngah sebagai perantara. Malunya bukan kepalang.

Ikutkan hati aku tak mahu jumpa. Aku serah 101% pd abg ngah tetapi abg ngah kata ini soal hidup dan mati. Biar sekali dan selamanya sampai ke syurga.

Ya, aku memang peramah. Namun bila sampai saat ini, mulut yg ramah pun pasti terkunci.

Aku percaya pada apa yg Allah tentukan, bukan dia!

Tawakal tu alaallah

NotaKaki: Final Piala Msia malam ini Pahang vs Kelantan

Friday, October 25, 2013

Rindu bah

Suatu ketika dahulu,aku pernah sampai ke Sabah. Juga pengalaman pertama menaiki kapal terbang.

Hingga ke hari ini Sabah menjadi ingatan. Moga menjadi destinasi bulan madu tahun depan. Aminnn

Thursday, August 15, 2013

Warkah buat Bakal SuamiKu

Copy and paste dari page Ustaz Ebit Lew
**Tukar isteriku = bakal suamiku
Wahai bakal suamiku,saya sayang awak kerana Allah. Terima kasih kerana bersama dan bersabar dalam perjuangan ini (perjuangan bersabar untuk dipertemukan nanti). Yang harganya ialah syurga. Harganya redha Allah. Dunia ini bukan balasan atau gantinya.

Perjalanan hidup ini nikmat jika kita bawa Islam dan sunnah Nabi dalam hidup ini. Kerehatan dan bahagia sebenar dalam syurga.

Wahai bakal suamiku, jika saya pergi dulu atau syahid, jagalah agama ini. Sediakan anak jadi Daie dan berjuang untuk Islam. Janganlah berpatah balik dalam perjuangan ini. Andai seluruh dunia tidak merestui jalan Nabi ini, teruskanlah kerana Allah bersama orang yang istiqamah atas jalan Nabi saw.

Kitakan ada Allah. Seluruh dunia ini dalam genggaman Allah. Orang yang tinggi hari ini, esok dia boleh jadi orang yang dikeji. Orang yang diludah hari ini, esok dia dijulang oleh manusia. ALLAH pemilik segalanya. Jadi usahlah sedih atau runsing kerana dunia ini bukan bukti kejayaan atau gagalnya kita.

Biarlah orang nak kata kita bodoh kerana dakwah, orang kata kita songsang, apa sahaja. Orang keji kita. Biarkanlah mereka....Kita tetap akan sayang, bersangka baik dan doakan umat ini kerana itu yang Allah suka.

Jadilah manusia yang sanggup mati dari meninggalkan jalan Nabi dan buat yang haram.

Jaga solat awal waktu. Bangun malam menangis di depan Allah. Semua orang yang disayangi Allah, teguh dalam menangis di waktu malam.

Bacalah Al Quran kerana melalui Quran kita dinasihati oleh Allah..selawat atas Nabi saw paling kurang 100 kali pagi dan petang. Kerana bukanlah umat Nabi saw yang tidak mengasihi Nabi saw. Selawat sambil ingat korban Nabi demi kita semua

Jagalah aurat walau apapun terjadi. Hidupkan ta'lim wa ta'lum dalam rumah sampai di akhirat kita dapat duduk bersama Nabi saw dan keluarga baginda.

Di akhir zaman ini, banyak manusia akan beri hukum dan pendapat mengikut apa yang mereka inginkan. Bila mereka tinggalkan dakwah kebenaran, mereka tidak akan faham lagi Islam dan Al-Quran walaupun mereka ada ilmu yang tinggi.

Janji Allah itu pasti. Semoga Allah gunakan kita untuk agamanya sehingga seluruh dunia datang pada Islam.

Tinggalkanlah itu semua. Sibukkan diri dan anak-anak dengan memperbaiki umat mengikut jalan Nabi saw.

Kita tidak layak. Tapi hanya itulah jalan menuju kepada Allah tujuan hidup kita.
Amin Inshaallah
 
Ebit Lew 
Wednesday 14/8/2013 8.11pm
 

Wednesday, August 14, 2013

Raya lagi

Syukur bertemu dgn Aidilfitri sekali pun Ramadhan berganjak sungguh aku tak mahu lepaskan.

Malam raya hati aku diserbu rasa pilu dan sebak. Seperti tahun sebelum ini, aku tak pernah mahu Aidilfitri datang. Kerana Ustaz/Ustazah akan disimpan dan beralih lebih kepada hiburan, nyanyian dan tepuk tampar selebriti di kaca TV.

Sungguh aku rindu Ramadhan....

Hati aku kuat kata tahun hadapan belum tentu kami bertemu lagi. Tak tahulah kenapa. Saban hari hampir setiap malam aku didatangi mimpi. Mimpi bertemu dgn si dia yang aku nekad utk lupakan sejak 1 Ramadhan yang lalu. Mimpi berada dalam keadaan susah dan berpeluh-peluh sedangkan sebelum tidur, sudah ku titipkan bacaan 3 Qul dan doa tidur.

Sejak aku pulang ke KL utk memulakan kerja, aku didatangi mimpi dan sering terjaga di tengah malam. Aku tau Allah tahu apa yang aku mahukan. Jawapan untuk 27 tahun hidup keseorangan. Aku tau kejutan itu antara aku dan Allah. Aku tau Allah sedang berbicara dengan aku

Angah menegur aku di pagi raya. Seraya melihat wajahku yang tampak kurang ceria. Beliau menyatakan kita disunatkan bergembira di hari raya. Sepotong kisah di zaman Rasulullah SAW dikhabarkan padaku sambil mata tetap mencerlung ke wajah sugulku. 

Pada pagi hari raya, Rasulullah bertemu dengan seorang anak yatim yang dalam keadaan pilu dan bersedih. maka Rasullullah bertanya kepada kanaka-kanak tersebut:

"Kenapa kamu bersedih?"

"Aku bersedih keran aku tiada ibu dan ayah lagi. Aku keseorangan", balas kanak-kanak tersebut.

Maka apa yang Rasulullah SAW, sebaik contoh tauladan menjawab:


"Janganlah kau bersedih. Mulai hari ini akulah ibu dan bapa kamu"

Kanak-kanak itu pun bergembira dan berlalu bersama Rasulullah menyambut hari raya.


Aku pun tersenyum. Lupa perkara sunat yang satu ini. Bergembira di hari raya. 

Apapun, berbalik kepada pencarian jawapan yang aku cari selama ini akan aku terus mencari-dan mencari......... sehingga sampai MASAku dijemput 

Wallahua'lam :-)


P/s: Tahniah UZAR atas walimah anda yang kedua. Barakallahu la kuma :-)

Terbaca post kawan di facebook: 
Ustaz dan Kereta

Heboh di kampung saya cerita seorang Ustaz membeli sebuah lagi kereta baru.


Ada orang kata, Ustaz itu patut tunjukkan contoh wasatiah dan bersyukur dengan kereta yang ada.


Tidak kurang juga yang menyindir, sepatutnya Ustaz itu beli kereta second hand sahaja, bukan kereta baru.

Ada juga yang mempertikaikan kemampuan Ustaz tersebut membeli kereta baru dan ada yang siap mengambil contoh, ramai orang yang tidak mampu menanggung dua kereta sehingga kereta ditarik dan dilelong oleh bank.

Ada orang kampung bertanyakan saya, dan ini pandangan saya.

Bagi saya, terpulang kepada Ustaz itu hendak beli berapa biji kereta yang dia mahu selagi mana dia mampu berlaku adil terhadap kereta-keretanya.

Berlaku adil maksud saya mampu membayar installment kereta-keretanya, menanggung kos penyelenggaraan kereta-keretanya, membayar petrol, membayar parking dan sebagainya.

Lagipun, jika dia ada masalah untuk membayar kesemua kosnya pun, bukannya kita pun yang membayarnya, bukan?

Malah selama ini, ketika dia berkereta sebuah pun, bukan kita pun yang membayar installment keretanya.

Atau jika selama ini dia berkereta sebuah pun, jika rosak pun bukan kita yang tolong membaikpulih keretanya.

Jadi, apabila dia beli kereta baru, bukan kita pun yang bayarkan depositnya?

Bukam kita pun yang bayar installment kereta barunya?

Bukam kita pun yang bayar kos penyelenggaraan maintenance keretanya itu?

Jangan kita ingat, jika kita tidak mampu pakai dua buah kereta, orang lain pun tidak mampu seperti kita.

Jangan kita ingat, jika kereta kita pernah kena tarik sebab tak bayar installment, orang lain pun begitu juga.

Jadi, apa susah hati?

Sengih

Afyan Mat Rawi,
Gombak, 14 Ogos 2013,
Hanya ada satu kereta yg sudah habis bayar.

http://afyan.com/ustaz-dan-kereta/


Tuesday, June 4, 2013

Biiznillah (Bahagian 2)

15 June 2011


Biiznillah

Assalam..


Sayu aku tengok wayar berselirat di badan ayah tadi. Alhamdulillah ayah dah sedar dari koma. Doktor mengesahkan sebelah buah pinggang ayah rosak dan perlu rawatan dialisis. Sementara tu, perut ayah mengalami pendarahan. Kesan daripada merokok.


Aku tengok tenang Ibu, Angah dan Adik tabah menerima berita ini. Ayah masih tak tahu. Tak tahulah kalau sudah diberitahu pagi tadi waktu aku takde kat sana. Yang hairannya, aku tak menangis pun bila tahu. Sepanjang perjalanan ke HTAR Klang, air mata menggila nampaknya. Bila sampai ke wad 4A katil 20, nampak je ibu, esak aku terus hilang. Aku kena kuat!


Ibu terus memeluk aku dengan erat. Katanya tak sanggup tengok keadaan ayah. Aku usap belakang ibu. Aku kata pada ibu semua nie biiznillah.. Dengan izin Allah. Kita takde kuasa pun, ibu. Tak lama lepas tu, ibu tenang walaupun dada ibu bergelombang turun naik menahan tangis. Ayah sekadar memandang sepi kearah aku.


"Kak, bila sampai?" ayah bertanya dalam suara tenggelam timbul.


"Baru sampai yah. Akak amik separuh hari je keje," lembut jawapan aku sambil mengusap rambut ayah. Tanda kasih sayang aku pada ayah yang tak berbelah bagi.


Selang beberapa minit, Mak Andak, Kak Anis dan Abg Shidee sampai. Bertanya khabar dan mohon undur diri. Sempat berbincang soal rombongan ke Melaka tapi nampaknya macam Keluarga Mak Andak tak ikut. Sebab due Kak Anis dan Kak Intan 3 hari sebelum majlis di Melaka.


Tak sabar nak tunggu hujung minggu ini. Untuk berkumpul di hospital dan melihat perkembangan ayah. Mudah-mudahan semuanya baik-baik belaka. Sms adik tadi memberitahu ayah baru selesai dialisis untuk hari ke-2. Adik kata ayah tenang je, alhamdulillah ^__^


Sampai sahaja di rumah, aku mula onn lappy. Menyemak email-email di office dan menyiapkan kerja-kerja yang sempat aku sambar sebelum ke hospital tengahari tadi. MashaAllah, ujian datang lagi. Semuanya...biiznillah... 


Aku dikejutkan dengan satu email dan REDHA wajib ada dalam diri aku sekarang. Email itu adalah seperti berikut:-


Assalamualaikum
 With reference to our offer for temporary employment, we wish to inform that you will be completing your contract with the Bank on 17 July 2011. Your last day of employment will therefore be on 16 July 2011.

For the meantime, please ensure to fully utilize your leave entitlement prior to the completion of your contract and kindly surrender all the Bank’s belongings to your Branch Manager prior to you leaving service.

On behalf of the Bank, we take this opportunity to place on record our sincere thanks for the services rendered and wishing you the best in your future undertakings.

Thank you



Allahu akhbar!


Allahu akhbar!


Allahu akhbar!








Semuanya biiznillah... Bukan rezeki aku nampaknya. Alhamdulillah sedaya upaya aku cuba bekerja atas nama Allah tapi nampaknya penghujungnya jelas sekali pada 17 July nanti. Apapun, semoga rezeki aku ada yang lebih baik daripada ini. Semoga aku kuat. Semoga aku tabah!


Tabah kerana kehidupan kita baru bermula disini ^__^


Kulli shaiin, illa biiznillah.. Setiap sesuatu itu tidak lain tidak bukan hanya dengan izin Allah.


Wallahulam.. 

-------------------------------------------------------------------------------------------

Memetik kepada post sebelum ni, dengan izin Allah, aku telah bersama International Islamic College hampir dua tahun. Subhanallah.......

Sesungguhnya perancangan Allah indah sangat. Dengan syarat sabar. 

Tanpa sabar, kita marah
Tanpa sabar, kita pilih untuk mengurung diri
Tanpa sabar, kita pilih utk...

Bunuh diri. 

Wanauzubillah..

Hahaha... teringat zaman kanak-kanak dulu, tiap kali kena buli dengan Along atau kena marah dengan ibu, aku pasti mohon Allah cabut nyawa. Jahilnya mashaAllah :)

Kerana mereka, Along, ibu, ayah, dan keluarga, aku bagai didorong untuk kehadapan. Dan ibu kata kalau boleh ibu nak kakak duduk baris hadapan sekali tak kira dalam acara/majlis apa pun.

Seronok kalau mengenangkan kejahilan dulu. Kelakar! 


#Selalu kena buli dgn Along dan pernah berdendam untuk membalas pada anak-anak dia nanti tapi tak dapat. Sayang Nur Nabihah & Nurainul Mardhiah adala..



Sunday, March 10, 2013

Bila Cinta...

Diam tak diam rupanya dah 4 tahun usia blog nie. Terima kasih kerana setia berdamping dengan saya, saat idea melimpah ruah sehinggalah kekeringan idea macam sekarang.

Terima kasih. Kerana bersama. 


Mudah-mudahan yang terbaik milik kita. Amin














Diam tandanya aku tiada lagi. 

P.s: Wajah tanpa secalit darah. Bakal arwah. Tak tahu bila. Waktunya pasti. 

Akan tiba..... nanti

Saturday, March 9, 2013

Shhhh... Rahsia


Seorang lagi


Alhamdulillah~

Baru beberapa minit yang lepas sahabat baik mengkhabarkan berita yang paling menggembirakan dirinya dan family. Beliau bakal menamatkan zaman bujangnya sekitar tahun hadapan dengan penemuan Sang Pencinta Hati melalui Baitul Muslim.

Alhamdulillah dengan beberapa nasihat dariku berhubung dengan program Baitul Muslim, akhirnya pencariannya bertemu noktahnya.

Doaku moga kau berbahagia hingga ke syurga dan aku sentiasa mendoakan yang terbaik untuk kalian. Amin


Alhamdulillahi rabbil alamin jodoh mereka, sahabat-sahabat baikku semua ketemu. Syukur ya Allah :-)

P.S: Dedicated to Nurul Faizah Husin ^_^

 Bersama bakal Puan Faizah sekitar 2006 di UIA



Bersama Puan "already" Fatimah sambut her birthday

Sunday, March 3, 2013

Surat dari siapa?

Dari Ab Hurairah r.a Rasulullah SAW bersabda:Seorang wanita janda, tidak boleh dikahwinkan tanpa bermesyuarat terlebih dahulu dengannya. Seorang gadis perawan tidak boleh dikahwinkan sebelum meminta izin kepadanya. Para sahabat bertanya:Bagaimana bentuk keizinan gadis itu? Rasulullah menjawab:Jika dia diam sahaja.~ Bukhari

Salam perkenalan dan jika tidak keberatan ingin ku suntingmu sebagai ketua bidadariku.. InshaAllah


P.S: sampai sekarang xtau siapa orgnya. Hmmm~

Thursday, February 21, 2013

Economics vs Finance

Omaiiiiii >_<

Kelas International Finance dalam list student semuaaaaaaaaaaa M.Sc Finance kecuali seorang pelajar ber "MA. Econs" Aduh. Betul ke?

Subject semester kali ini macam semua matang belaka. Regulatory Framework (Fiqh Muamalah), Islamic Capital Market dan International Finance. Memangkan subject rupa begini, rasa macam nak lompat masuk bank balik.

Tengoklah dulu. Istikharah lepas submit research paper la ye. Sekarang fokus dulu. Tawaran dah ada alhamdulillah. Sabah satu, Jalan Dungun satu dan Cyberjaya satu lagi. Hati rasa dekat dengan IIC. Camane tu?

Entah

Masa yang berlalu

Ehem. Diam tak diam, dah semester 3 tempoh pengajian MA. Econs di bumi UIAM ini. Rutin harian tak pernah berubah walau sedikit pun. 8-5 petang di IIC, 6-9 malam bersambung kuliah di UIA. Fuh!

Takde apa yang dikongsikan. Sekadah madah rindu untuk tatapan kekasih hatiku nun jauh di perantauan. 


"Pesan ini daku kirim pada angin lalu untukmu tuan, kerana begitulah perasaanku. Kasih tidak mengenal jarak, tidak juga mengenal waktu. Tidak ada yang membezakan antara Tuan di sana dengan daku di sini.
Demi alam, di mana saja kita berada, kita berpijak di bumi yang sama. Dan di langit kita melihat purnama yang sama.
Tidurlah sayang. Semoga lenamu diulit mimpi indah."

Credit: Nukilan daripada wall Prof. Abdullah Hassan

Tuesday, January 29, 2013

Apa sudah jadi?

Okay. kali ini aku nak minta pendapat anda semua.

Perlu ke menilai pasangan melalui negeri yang diduduki?

Kisah #1

Mereka bercinta selama 8 tahun. Bahagia. Tiada masalah apapun. sampailah ke masa pertunangan, si ibu merasa cultural shock dengan penerimaan keluarga si perempuan Kelate. Perasaan berlarutan hingga mohon anak memutuskan pertunangan. Putus tunang hanya kerana dia seorang gadis Kelantan.

Dan segala cerita macam cerita tak suka mula keluar dari bibit arjuna yang selama ini Okay je bro! Awat ketegaq tetiba?

Kisah #2

mereka berkenalan dalam program suaikenal di tempat kerja. Rasa serasi. Bahagia sangat. Trademark si arjuna kasih a.k.a AK selalu ckp "Bulibubalakau". Berdating. Tiap kali event apa saje, pasti si gadis manis ada. Hinggalah si arjuna membawa si gadis utk diperkenalkan oleh keluarga. Ternyata nenek tidak menyukai gadis Sarawak. Makanya seperti kisah diatas, gadis ditinggalkan hanya kerana dia seorang gadis Sarawak.

Persoalannya: Awatlah hang bg harapan??

Komen anda bagaimana ye? @__@

Selamat Pengantin Baru, Sahabatku

Alhamdulillah bersyukur kerana majlis pernikahan dan perkahwinan sahabat berjalan dengan lancar. Aku doakan semoga kalian berbahagia dan dipertemukan semula di syurga nanti. Amin. Jom kita imbas kembali detik-detik manis saat Puan fatimah Az-Zahra binti Abdul Syukor dan Mohd Fadzly selamat diijabkabulkan di Masjid Besi, Putrajaya pada 25 Januari 2013 yang lalu 

^__^




 Pakcik Syukor sendiri yang menjadi wali sekaligus menyatakan penyerahan tugasnya seorang abuya kepada menantu sulongnya. Time nie air mataku bergenang kerana suara pakcik tenggelam timbul menahan sebak




 Seusai solat sunat selepas akad nikah. Ternyata dua2 mempelai masih malu-malu kucing ^_^




 Credit to Mak Long fatimah kerana berjaya menjadikan aura pengantin sahabatku menjadi-jadi ^_^



 Sahabatku seusai dimake-up oleh Cik Andam yang baru dilantik, Nurul Faizah Husin. terbaiklah sahabatku Faizah walaupun macam-macam kritik membina diterima. Ding dong ding dong....nie la hasilnya... Next pengantin siapala pulak ye?



 Saat membatalkan air wudu'. Hmmm.. nampaknya masing2 malu sangat, makanya aku yang memulakan dulu membawa cincin kepada dua2 mempelai. Hailah sahabat... kamu yang merancang, malu plak dia ^_^





 Saat membaca doa utk si isteri. Suara Fadzly slow sangat. Yang pasti ada kisahnya. Tak gitu Fatimah? :) Apapun good job Fadzly. You did it!




 Saje duduk belakang kedua-dua mempelai. Teringin nak dengar khutbah kahwin. First time. kalau betul2 hayati memang boleh menangis dibuatnya




 Alhamdulillah you're officially halal for him :)



Khusyuk mendengar khutbah 




 Sekitar dewan Perbadanan Putrajaya pukul11 pagi























Yang nie, no comment! Pengantin berinai, dorang nie pun nak juge... tak taulah nak jadi apa ye.. Ish3x Tak sanggup den menengoknyeee :P


Next majlis siapa pula ye... ? Just wait and see.. Inshaallah jika baik, dipermudahkan :)

#Faizah: Teringat soalan kau pasal ayah mertua malam nikah tu. Kau jangan dibuat tanya lagi pada orang sebarang tau ^_^

Wednesday, January 2, 2013

Jujur

Sampai ke hari ini, rasa kesal menebal dalam hati. Sampai mati aku akan ingat.
Mungkin aku terlalu jujur meluahkan apa yang terbuku dalam hati. Kalau jujur pun bukan boleh kaya pun

Kalau tak jujur pun sapa pun tahu? 



Mungkinkah sahabatku dihimpit rasa sedih atas apa yang aku luahkan? Dia membaca pm aku di Facebook tapi aku yang menangis disini sambil menaip. Rasa sedih yang teramat. Rasa sedih yang aku tak tahu dari mana munculnya. Mungkinkah situasi kami yang berbeda membuatkan rasa kosong membawa kepada kesedihan?

Adikku. Si Bob tu. Aku takkan lupa kata-katanya saat aku menelefon di Jusco SS1,

"Yang hang gi teman buat apa? Sorang plak tu?? Bawak la kawan. kurang-kurang kau sunyi tak tau buat apa, ada org yang boleh rencanakan aktiviti tak bermanfaat untuk hiburan bersama. Haaa, aku ada taknak bawak?!"

Mana aku tahu kau boleh temanakan dik oiii.. Orang lelaki bukan tak suka teman orang pempuan shopping ka? 


Kalau bisa ku undur masa, dah lama aku pusing balik jam dan perbetulkan keadaan. Dengan tidak memberitahu apa-apa pada sahabatku yang satu ni. Agar hati dia lebih tenang melalui detik 25hb yang tinggal beberapa hari je lagi T___T

Terlajak FLX boleh try U-turn, terlajak cakap, memang mengadah jelaaaaaa....


Ya Allah, aku seakan membunuh "spirit" dia... Allahu rabbi


P/s: Tak jujur sama tak macam menipu? Kalau suka menipu, kitalah Pinocchio modern abad 21 :(