Tuesday, March 29, 2011

Site Visit yang menakutkan

Assalamualaikum..

Apa khabar kamu? Iye kamu yang sedang membaca tuu..

Hari ini ada site visit. House financing menghampiri proses disbursement, so kena lah pergi tengok stage of completion projek rumah client. Lokasi di Ukay Perdana. Hmm... first time jejakkan kaki kesana. High standard. Kebanyakan rumah super mega besarnya. namun orang-orangnya pun "super mega" juga. Aku bertanya tetang lokasi projek perumahan di Sri Hijauan tapi respons orang tempatan hambar sedikit. Lebih kepada fokus hal masing-masing.

Menurut kata abang pisang goreng (peniaga tepi jalan), projek Apartment Sri Hijauan terletak diatas bukit. Macam tu macam nie tapi rupanya salah. Tu projek perumahan lain. Panel developer pun bukan under Bank Islam. Aku dah mula cuak. Jam dah menunjukkan 5.25 p.m. Bayang projek perumahan yang dicari masih tak nampak lagi. Report nak kena submit. Gambar nak kena snap utk supporting details report.

Oleh kerana yakin dengan kata-kata abang goreng pisang tadi, dengan pak jaga cakap tak berapa faham kerana loghat indon, aku gagahkan juga ke tingkat 4. Sungguh menakutkan. Dah lewat petang. Aku pandang Shifaa. Dia pun cemas macam aku. Sampai sahaja ke tingkat 4, aku tengok parking lot je. Aku dah cuak! aku refer balik email daripada RO. Betul, rumah tingkat 4. tapi....

Aku nekad nak turun bawah balik jumpa Pak Jaga. Aku tekan button G. Sampai je level G, gelap je. Masih kat parking lot. Aku tekan button M, pun sama. Aku pandang Shifaa. Muka kami dah pucat. Adakah kami diganggu?? Tekan button level 1, pun sama! Aku berselawat keatas nabi.. Ya Allah selamatkan kami... Button 2, kami jumpa Pak Jaga tadi. Dia pun cuak tengok kami. At last, barulah tau bangunan tu bukan yang kami cari.

Aku tak pernah bayang kalau kami terus dalam lif tadi. Alhamdulillah berkat pertolongan akak yang tinggal berdekatan dengan Sri Kayangan, dia menunjukkan kami lokasi projek perumahan Sri Hijauan. Alhamdulillah gambar diambil walaupun kami tak dapat masuk ke dalam rumah. Office developer dah tutup. Sempat singgah gerai durian. Ambil bau jela. Baru minggu lepas makan durian dari JJ walaupun tak berapa enak.

Inilah site visit yang menakutkan sebab tempat tak familiar. Sebelum ni OK je. Pengalaman kan..


P/s: Nak appply house financing juga la nanti ^_^ 

Tuesday, March 22, 2011

Jumpa Mr.Bobby la...

Assalam..

I met Mr.Bobby! MashaAllah.. selepas 8 tahun.. MashaAllah tak sangka facebook temukan aku kepada orang aku segani selama ini. Diam tak diam, dia sedang menamatkan PHD di UIAM. Dekat je kami tapi jauh sebab selama ni tak tau.

Mr. Bobby... tak banyak cakap. Senyum sentiasa meniti di bibir ^_^

Ingat lagi kata-kata dia 8 tahun lepas, nak masuk UIA kena strong English. Dialah orang luar pertama yang tau English aku kantoi time trial. MashaAllah malu tak terkata ^_^ tapi dia tetap tersenyum. Tak taulah senyum perli atau ikhlas.

Kalau sekarang deodorant Axe yang membunuh perempuan-perempuan kat TV. 8 tahun lepas minyak wangi jenama apa tah Mr. Bobby guna sampai seminggu bilik Along semerbak. Haru satu rumah :)

Betapa kekoknya dia datang ke kampung (maklumlah orang bandar) sebab tak pernah merasa suasana kampung. Along bawa pergi menjala. Tak silap aku dapat banyak ikan sepat. Ibu masak sedap-sedap. Berkali-kali aku tengok dia kesat peluh kat dahi tak tahan pedas tapi nasi bertambah dekat 3 kali.

Waktu dia nak balik UIA, ingat lagi Mr. Bobby bagi aku bear "I love Australia" yang dia beli dari Australia. Itulah souvenir pertama aku dari luar negara. Selama ni aku dapat ciplak kat Petaling Street je. Setiap kitorang ahli keluarga dapat sorang. Masing-masing letak kat kunci buat kenangan. Kenangan daripada Mr. Bobby yang terbang dari Australia terus ke Sg. Besar. Siapa yang terharu?  Along lah! Dia cukup liat nak bagi kawan datang.

Mr. Bobby kata dia kena jugak datang tak bagitau Along kalau tak sampai kesudah tak jejak kaki ke Sg. Besar. Along insaf sekejap time tu.. hihihih ^_^ Bila ahad, dia nak balik KL, ibu buat lagu syahdu. Sedih Mr. Bobby nak balik. Apa lagi ibu bekalkan segala bagai kerepek macam bekalan makanan untuk 8 tahun. Peh, menggeleng Mr. Bobby sambil tersenyum macam selalu ^_^


Sampai kat UIA, Mr. Bobby apa lagi, menyebarkan ke"best"an datang ke rumah kami. Along kata "dia" menjeling! Jealous kott :P

Apapun Mr. Bobby, all the best for your presentation esok. Semoga Allah permudahkan lisanmu ^_^







P/s: Teringat cerita family Goa vs Malaysia hingga hampir melibatkan pertumpahan darah di mahkamah...hanya kerana Goa convert to Islam and stay in Malaysia. Fuhh.. takkan lupa walaupun dah 8 tahun

Sunday, March 20, 2011

Hidup perlu fokus!

Assalamualaikum kepada kamu yang sentiasa menjenguk blog tak seberapa ini ^_^


Entry kali ini, hidup mesti fokus! F.O.K.U.S!

Fokus daripada "the so-called single"  kepada "the so-called couple" by the end of this year.

Informasi daripada majalah SOLUSI diringkaskan oleh seorang kawan (kerana tak sempat nak baca) :

Fokus untuk kearah perkahwinan bermula dari dalam hati. Niat dan set masa untuk berkahwin itu penting walaupun anda tiada calon. Bercakap soal bersedia atau tidak, kita akan senantiasa memberi alasan tidak bersedia samada dari segi kewangan mahupun komitmen. Dengan adanya fokus, kita akan meletakkan sasaran dan cuba capai sasaran tersebut dengan pelbagai usaha. Bukan hanya berdoa di tikar solat. Walaupun anda perempuan, anda tetap perlu berusaha dan bukan hanya duduk menanti lamaran datang bertandang

I've learnt something new! Sesuatu yang tak pernah terlintas. Target masa untuk berkahwin.

Usaha aku? Solat awal waktu dan berjemaah, Perkukuhkan kewangan, kekalkan prestasi kerja dan KPI, mantapkan skill memasak ^ ^, tak boleh tidur lepas subuh, basuh baju selalu, kemas bilik dan rumah selalu,penampilan muslimah perlu di"solehah"kan lagi :)




Baiklah, oleh yang demikian, aku target sebelum genap 25 tahun akan datang (ada masa lagi 8 bulan lagi), aku mahukan juga. Tergolong dalam golongan mereka yang menghampiri perkahwinan, inshaAllah ^__^


Mudah-mudahan Allah permudahkan. Tiada calon tetapi sasaran dilaksanakan. Semoga saat itu tiba dengan penuh keberkatan. Amiinnn....




P/s: Sepanjang 24 tahun 3 bulan makan minum di gerai saje. Teringin memasak dan menyiapkan keperluan keluarga pada waktu pagi selepas subuh ^__^ Baru betul dah masuk 25 tahun nanti




 ..::: 28 November 2011~Barakallahu lakuma:::...





Thursday, March 10, 2011

Novel-a-maniac: Am I?

Assalam...


Lama tak buat entry kat sini :) Sihatkah awk disana? semoga semuanya baik-baik aje hendaknya. No story at all. Setakat buat entry citer tak puas hati dengan orang itu, orang ini, itu tak suka macam kita ni dah cukup baik, lebih baik kita STOP bercakap tentang orang!


Mulakan dengan cerita yang baik-baik..  Semoga pengakhiran hidup kita pun baik-baik inshAllah. hati kita nie penuh dengan sawang-sawang nafsu. Sentiasa rasa tak cukup. Bila kita ambil semua yang disekeliling kita sebagai cabaran, then take it as challenge. Biarkan mereka-mereka yang di sekeliling kita. Kita fokus ke depan. Mana yang baik jadikan panduan, mana yang lain macam cakapnya tu, tapis-tapis sket sebelum absorp ke memori. Kot-kot ada yang salah and jadikan sebagai sempadan ^_^


Sekarang aku dah jadi "novel-a-maniac"...? Itu gelaran yang aku dapat oleh student UIA yang sama2 naik lrt, rapidKL. Foreigner. Dia kata dia selalu perasan aku baca novel tiap kali naik bus or lrt. Hmmm... tak tau nak buat apa sebenarnya. nak melongo tengok orang takde pasal plak. kalau baca at least aku tak terasa bosan.


Novel yang baru tamat bacaan "Denyut Kasih Medik"adalah tulisan Dr. Farhan Hadi, suami kepada penulis Fatimah Syarha, penulis buku Pemilik Cintaku selepas Allah dan Rasul. Penulis menceritakan tentang kehidupan seorang doktor "houseman" di hospital bertugas sambil menyelitkan info berkaitan fiqh perubatan, fiqh wanita dan fiqh cinta. semuanya lengkap! Credit to Dr.Farhan. Good story-teller ^_^


Yang buatkan aku terkejut dengan info dari novel yang dah tersenarai sebagai koleksi terbaik, ialah berkaitan solat jamak buat doktor yang tak sempat solat. Sebenarnya bukan khursus kepada doktor sahaja tetapi apa jua kerjaya. Contohnya watak Dr.Muslih diminta untuk membedah pesakit bermula pada pkul12 tengahari dan berkemungkinan berakhir pada pukul6ptg. bagaimana dengan solat zuhur dan asr? Oleh itu dibolehkan untuk solat jamak. Tapi awas, bukan qasar ye! menghimpunkan solat pada satu waktu berjumpa 8 rakaat.


Time dapat gaji bulan lepas, terus menjenguk MPH di  Jejeko. Sebenarnya Jaya Jusco. Aish Imran yang pelat suka menyebut Jejeko.


 "Yom nyite gi Jejeko, Ma?" ^_^


Mencari sebuah novel bertajuk aA+bB written by Hlovate. Terbaeekk jgk! berbaloi beli. Murah dan best. Sindrom membaca karya Hlovate telah menarik minat seorang foreigner perempuan di dalam lrt. Tasneem, KAED student menyewa kat luar. Kahwin maybe.


Dia perasan aku baca karya Hlovate selepas buku Tunas :P Pehh..tak sangka ada orang perasan. Apa pun, cuma menggunakan masa yang ada untuk menghiburkan hati dan fikiran. kalau balik umah pun TV pun tak jenguk. Masuk bilik. Mandi. Solat. Tido. Then that gurl panggil aku Novel-a-maniac! Adeeehhh.... mania tu dasyat kott. Takla mania pun cuma suka baca novel dan blog rather than tgk movie. 


Cakap pasal movie plak, sure ramai terkejut bila aku kata aku masuk TVG cinema the first and the last. Citer Bed Time stories. Diapit Angah dan Kak Ngah (eh,eh Ika dah dapat mandat Kak Ngah laa:)) Ngah punyala bengang. Citer budak-budak yang aku pilih. So bayangkan ramai bdak2 kecik berbanding dewasa. Ada pun parents la. Memang pecah panggung dengan lawak Adam Sandler yang sempoi dan bersahaja. 


Lepas tu, aku berazam takkan jejakkan kaki lagi ke cinema. Ada pun reserve untuk si Dia yang halal-tersayang :) Tu pun kalau apa option, pilih tgk kat flat screen led TV Toshiba je kot. lagi best boleh santai2 sket.


List novel karya Hlovate ada dalam list untuk bulan-bulan akan datang. Means, 1 bulan 1 novel. Hehehe..


1) Versus
2) Pelangi
3) Rooftop rant
4) Gurindam Jiwa
5) 5 tahun 5 bulan


Love Hlovate Hate: Unique! ^__^



Tuesday, March 1, 2011

Aku diduga lagi...

Assalamualaikum.. buat kamu yang belum tidur. Aku disini masih segar. Maklumlah pekena mandi di waktu malam sebelum menunaikan ibadah isyak yang ku kira cukup lewat untuk ku laksanakan.


Buat kamu yang sedang membaca, kiranya belum solat, jengahkanlah diri dengan wudu' dan sejadah. Siapa kata solat itu memenatkan? Solat itu bukan saja satu kewajipan bahkan satu exercise menghilangkan tekanan kerja dan bebanan hidup. Rasa lebih lega. Kalah kerusi urut tau :)Lagi-lagi bila air wudu' menyentuh kulit wajah, rasa hilang segala masalah kat pejabat.

Pejabat... ada macam-macam hal. Gosip sana sini. Fitnah kiri kanan. Dugaan buat mereka yang ikhlas bekerja kerana Allah. Aku hanya mampu pekakkan telinga. Aku tak pernah terima bulat-bulat. Pada aku hanya Allah sahaja yang tau perkara sebenar. Biarpun apa yang manusia tu katakan, aku tetap merasakan siapa kita untuk mengadili kalau bukti tiada? Omong kosong sahaja.. Tahukah mereka perbuatan fitnah itu lebih berat daripada membunuh?

Allah juga telah menyeru kepada kita di dalam Kitabullah:

“Wal fitnatu asyaddu minal qotli….”

“Dan fitnah itu lebih sangat (dosanya) daripada pembunuhan..”. (Al-Baqarah:191)

Apapun sokongan keluarga dan sahabat terdekat membuatkan aku terus tabah untuk terus bekerja di dalam suasana yang Islam tetapi penuh "talam dua muka". Abaikan mereka semua. Teruskan bekerja. Mana yang termampu, selamatkanlah mereka. Mungkin mereka buta, berilah tongkat dan pimpinlah mereka agar kembali ke jalan yang benar.

InshaAllah mana yang ku termampu akan ku laksanakan. Membiarkan bermakna bala menanti. Semoga mereka berubah! Waallahua'lam..