Sunday, May 29, 2011

Salahkah aku menangis?

Akhirnya aku menangis... Lama aku menangis. Hati rasa berat sangat. Bila empangan air mata dah pecah, legalah sikit walaupun tak sepenuhnya rasa itu mengalir keluar.

Persoalannya: Salahkah aku menangis?



http://isanovanet.blogspot.com/2011/02/dahsyatnya-air-mata-wanita.html

Terlalu banyak yang dipendam dalam hati ini. Aku dihujani pelbagai soalan yang aku sendiri tak tau apa jawapannya. Kerana aku seorang perempuan. Aku tiada daya apa lagi.

Sebagai seorang ibu, aku memahami keinginan dan hajat beliau namun apa daya aku? Aku hanyalah seorang perempuan. Aku bukan along, angah dan adik. Mereka lelaki. 

Oleh yang demikian, janganlah ibu bertanya lagi. Jawapannya kakak tiada. Kerana kakak seorang perempuan. Apa daya seorang perempuan ibu? Aku tau ibu juga seorang perempuan. Zaman ibu dan kakak sangat berbeza ibu. Akak tak tahu nak terangkan macamana lagi..

Aku tak tahu nak terangkan bagaimana lagi. 11 Jun nanti, 25 September nanti.. tarikh yang bakal menghumban aku ke dalam dunia bisu tanpa suara. Aku yang cipta. Sebab kebisuan itu datangnya dariku. Aku hanya mampu melemparkan senyuman je.. Tanda aku tak mahu bicara soal itu. Bukan aku tak mahu. Tapi apa dayaku. Kerana aku seorang perempuan...

Maafkan aku. Aku dah berusaha dan akan terus berusaha. Cuma hasilnya belum kelihatan lagi. Aku mohon doa bukan kritikan. Aku mahu pendorong bukan pengongkong. 



Salahkah aku menangis?????

Tuesday, May 17, 2011

Marathon KL-Sg.Besar

Assalam..

15 minit yang lalu, aku baru selamat sampai ke rumah sewa. Alhamdulillah.. Aku sekarang nak keluar rumah dah macam Tweety Bird takutkan Mr. Cat. Dah macam-macam kes sekarang nie. Simbah asidla, rompakla.. Yang terbaru gambar penjenayah kat KL Sentral tadi. Sekilas di pintu masuk, perempuan rupanya. Matanya ditutp demi menjaga nama baik perempuan tu. MashAllah.. Penjahat tak kira lelaki ke perempuan ye

Gila tak gila, aci tak aci, dalam masa kurang 24 jam, aku buat marathon ala Makcik Senah mengejar lembu yang terlepas tambat. Ahah..Marathon Kl- Sg.Besar, Sg.Besar-KL. Semuanya demi tension! Bukan tension kerja.. tapi bebanan di kepala. Migrain dah masuk skala petala ke-8. Elok-elok je masuk pekan Sekinchan petang semalam, sakit kepala kurang. Hebatnya penangan kampung halaman ^_^ *sigh*

Jangan kata ibu, ayah,Angah dan Adik terperanjat, aku pun sampai sekarang macam tak percaya. Sesaknya duduk KL membuatkan aku terus menyambar Touch n Go ke Pudu dan beli tiket bus balik kampung. Dalam bus, tak sudah-sudah aku menangis. Aku tak tahu apa yang aku sedihkan.Fasa nak jadi ke alam matang kah? aku pun tak pasti. Yang pasti, aku rasa release sangat. Alhamdulillah~~


Angah dapat banyak hadiah Hari Guru. Banyak peminat dikalangan murid2 rupanya. Malam tadi 1 family buka hadiah ala-ala pengantin baru gitu. Aku dapat satu Ngah bagi. hehehe.. Ngah kata untuk Ustaz kepada Ex-Cikgu..hihihii.. Seronok dapat bersama dgn keluarga. Takpelaa.. walaupun sekejap je kat rumah, senyum kat bibir nie tak lekang dari tadi. Dah macam keras kat situ je ^__^

My home is homey. My home is my wall-wonder ^____^

Sunday, May 15, 2011

Some boys are stupid. Some men too

Hi!
Assalam..


Boys are stupid. Some men too. Throw rocks at them.

Pots and pans too..


Aku setuju sangat-sangat dengan statement Todd Harris Goldman dan David & Goliath, Inc. Lelaki memang bodoh. Tak semua macam tu. Ayah, Along, Angah dan Adik syukurlah tak macam tu. Macam apa?

Macam tak sakitkan hati perempuan. Macam tak bagi harapan palsu. Macam tak someone yang caring tapi hakikatnya sympathy.Tak macam sampahlah. Beruntung Ibu, Kak Long dan Kak Ngah dapat dorang. But you all kat luar sana, kenapa macam S**L!!!??

Honestly, perempuan semua sukakan perhatian. Tipulah kalau aku pun tak macam tu. Aku suka perhatian. Walaupun kadang-kadang kongkongan Ayah, Along, Angah dan Adik agak tegas tapi jauh di sudut hati ini, aku rasa disayangi. Tapi aku bukan nak perhatian murahan. Perhatian yang nonsense dan melalaikan. Bukan belaian dan sentuhan yang aku maksudkan, yang sepatutnya dibuat selepas kahwin. 

Aku jadi benci. Benci pada lelaki. Bukan semua lelaki. Kepada lelaki yang suka memberi perhatian palsu, kata-kata manis palsu, kasih sayang palsu dan segala bagai palsu memalsu nie yang hakikatnya not end by marriage. Pada mereka yang suka "palsu-so called" nie, mereka menganggap perempuan adalah bahan hiburan. Terhibur sangat ke???

Jangan bagi harapan kalau rasa diri tak mampu. Tak mampu untuk segala-galanya. Jangan sampai perempuan menuntut janji. Beri jika mampu. Lakukan yang terbaik sekiranya benar-benar suka. Kau hangkut kesan kemari, kau tayang pada kawan kawan kau tapi hakikatnya tidak kearah perkahwinan.

Yang si perempuan pun satu, kalau dia benar-benar ikhlas suka pada kau, suruh dia datang rumah jumpa ibuayah. Yang kau pergi ikut keluar berduaan tanpa muhrim kenapakah?? Hargailah harga diri kita yang satu. Bukan sahaja menjaga kehormatan diri daripada penzinaan. Harga sebuah perempuan itu besar nilainya. Daripada direnung, ditatap, disentuh, dipeluk. Elakkanlah semahu-mahunya. Simpanlah semua itu untuk si suami yang halal. Bukankah itu lebih barakah?

Some girls are stupid. Some women too. Throw rocks at them. Pots and pans too
 Kalau korang nampak lelaki/ perempuan yang tak tahu menjaga kehormatan diri dan nama, lakukanlah seperti yang tertera diatas.

Buat mereka yang masih mengekalkan excellent rating, TAHNIAH saya ucapkan. Kekalkan prestasi anda semua. InshaAllah baiknya kita, baik juga pasangan kita. Semuanya bergantung kepada diri kita sendiri. Kalau nak pasangan yang baik lagi beriman, kita yang tentukan sendiri. Kerana semuanya di tangan kita.




All the best girls. Boys too ^__^

Saturday, May 14, 2011

Emo

Assalam..

Hujan kat luar bagai takkan berhenti. Tekak nie teringin nak makan megi dan kopi O panas. Makanya dah licin pun mangkuk Melloe Rose yang tadinya penuh dengan Meggi Extra Pedas dan telur ayam separuh masak.

Bila sorang-sorang kat rumah, teringat pada family di kampung. Apalah dibuatnya ye? Biasanya petang-petang, ibu akan buat cucur pisang bersama teh panas. Kalau ada jagung, ibu buat bubur jagung campur sagu bersama teh O panas.. Rindunya suasana rumah ^_^

Itu namanya emo ke? Tak kesahla nak kata emo ke overdose ke, tapi suasana rumah adalah suasana yang terbaik sekali dalam hidup aku. Mungkin ada diantara kita merasakan bercuti, shopping atau berkelah di tepi pantai tu scene yang memang terbaekk.. tapi bagi aku, stay kat rumah walaupun 1 jam adalah nikmat terbesar. Dan kalau boleh dibeli macam rate guna CC RM2.50 sejam, aku sanggup bayar dan lari tinggalkan ofis. hihihih *sigh*

Emo.. kena ada dalam diri kita. Bukan bermaksud hangin tak tentu pasal tetapi emo lebih kepada berperasaan. Jangan jadi hati kering. Ekspresi diri kita. Nikmatilah keseronokan bersama yang tersayang kalau tak intoxicated macam aku sekarang. Alahai overboard teringat kat rumah. This is what we called homesick.. wooooo~~~~ apa nak buat, anak perantau. Takla jauh mana pun tapi luar Selangorla jugak beberapa hasta ni. huhu~~

Untuk tidak terlalu terbawa-bawa dengan overdose rindu kat rumah, aku menapak ke Jusco mencari kasut. Try Crocodile, paid. Try Swiss Polo, paid. Try Scholl, letak balik kat rak. Mahal sangatlerr.. Try Allen Delon, baru perasan "eh dah ada dua kasut rupanya" hihihi perempuan..... emo ^_^

Thursday, May 12, 2011

Tepuk dada tanya siapa?

Assalamualaikum..

Lama sangat tak buat entry. Apa khabar kamu yang sudi melirik cursor ke laman blog tak seberapa nie ^__^
Perkembangan terbaru? BLR dah announced 6.6%.. Adoiii.. maknanya ada peningkatan dalam RM100-RM200 bayaran bulanan pembiayaan. Hmmm...

Kos sara hidup semakin meningkat. Buktinya bank negara kita sudah berani menaikkan kadar OPR (Overnight Policy Rate). Bukti juga menunjukkan ekonomi semakin kukuh. Matawang kita kukuh dalam nilai USD. Hmm.. (keluhan ke-2). Soalannya sekarang, dimanakah tahap kewangan kita? Mampukah kita berhadapan dengan perang sara hidup sehingga kadar BLR 10.75%.??

Angah inshaAllah akan mendirikan "masjid" tidak lama lagi. Aku tengok banyak perbelanjaan yang perlu diambil kira. Lagi-lagi "orang Melaka" tu mahukan pelamin yang serbaneka (wah, dah macam fun fair plak!) Bila tengok itu ini perlu diperlengkapkan, terfikir bagaimana dengan perbelanjaan yang lain? semuanya main sebut je. Yela, bila pergi kedai, tanya akak, 

"Bakul hantaran nie berapa?" tanya aku sambil membelek raga.
"RM28 satu," jawab akak kain merah menyala tanpa memandang raga yang aku pegang.

Main sebut jela....

Cari baju tema kami adik-beradik pula, tanya akak yang sibuk bercerita kat belakang kedai sambil menghirup air sirap selasih bungkuih,

"Semeter berapa kak? Cadangnya nak order 2 gulung," tanya aku sambil menjeling kearah adik yang nak kaler kain lain.hihihhihi...
"Tu ada tanda harga," jawab kakak tu (semua orang aku anggap kakak, aku je adik selamanya :) ) sambil menyambung perbualan ala-ala gosip dengan kawan sekerjanya.

Main sebut. Main tunjuk jee...

Apa yang aku boleh katakan kat sini, mampukah aku hari ini dan akan datang? Masih kekalkah aku dengan nama Khairunnisa' atau perlukah nama itu bertukar kepada yang lebih glamour untuk memastikan keperluan aku sentiasa dipenuhi? 

Tepuk dada, tanya iman. Wallahua'lam..